Från och med mitten av mars 2025 inkluderas ett urval av offentligt finansierade forskningsprojekt med koppling till klimatomställningen i Panorama. Här kan du läsa mer om bakgrund, urval och upplägg.
För att Sverige ska kunna uppnå sina klimatmål och aktivt bidra till den globala klimatomställningen krävs en omfattande förståelse för alla dess aspekter. I Sverige bedrivs forskning inom många olika områden som berör klimatomställningen och en del av denna forskning finansieras av statliga forskningsråd, inklusive av Formas, som är ett forskningsråd för hållbar utveckling.
De resultat från forskningsprojekt som sedan mitten av mars 2025 börjat publiceras i visualiseringsplattformen panaorama-sverige.se har valts ut bland Formas-finansierade projekt eftersom de bedömts ha potential att, på kort eller lång sikt, öka takten i, eller på andra sätt bidra till, klimatomställningen, i Sverige och globalt. De utforskar alltifrån allmänhetens inställning till olika klimatpolitiska förslag till hur olika konsumtionsbeteenden påverkar vårt individuella klimatavtryck.
Det långsiktiga målet med att tillgängliggöra forskningsresultat i Panorama är att skapa en kunskapsnod för forskningsresultat med potential att öka takten i klimatomställningen Beslutsfattare och intresserade aktörer ska på ett enkelt sätt kunna få en överblick över relevanta forskningsresultat och samtidigt få överblick över – och underlag till – konkreta styrmedel och åtgärder med relevans för klimatomställningen.
Forskningsprojekten som visas är ett urval från Formas projektportfölj från 2017 och framåt. Ambitionen är att på sikt också inkludera projekt från andra statliga forskningsfinansiärer. Resultatbeskrivningarna är texter från den vetenskapliga återrapportering som görs av forskarna själva efter varje avslutat projekt som bearbetats i viss mån språkligt och för att passa Panoramas kortfattade format. I återrapporteringen beskriver forskarna vad de kommit fram till och vilken effekt resultaten kan tänkas ha. De anger också själva referenser till publikationer som projektet resulterat i. I återrapporteringen beskriver forskarna vad de kommit fram till i projektet och vilken effekt som resultaten kan tänkas ha. De anger också själva referenser till publikationer som projektet resulterat i, vilka presenteras under rubriken Referenser i Panorama. Där finns även en länk till forskningsdatabasen Swecris som samlar information om bidragsperiod, beviljade medel, projektledare med mera. Forskningsprojektens längd varierar mellan två och sex år.
De myndigheter som driver Panorama och de statliga forskningsfinansiärer som står som avsändare för informationen om forskningsresultaten i plattformen reserverar sig för eventuella sakfel och/eller missuppfattningar som kan ha uppstått under processen att sammanfatta och anpassa resultaten till Panoramas format. Som oberoende myndigheter har finansiärerna inte tagit ställning för eller emot den forskning som presenteras i Panorama. Det är forskarna själva som ansvarar för sina respektive resultat.
Förslag, synpunkter eller frågor? Kontakta i första hand ansvarig forskningssekreterare Jonas Allerup på Formas.