nyhet

Ett berikande första möte för klimatpolitiska råd i Norden

2023/05/2

De klimatpolitiska råden i Finland, Danmark, Island och Sverige samt en norsk delegation har mötts för att utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma frågeställningar. Klimatpolitiska rådet stod som värd när det första nordiska mötet för klimatpolitiska råd genomfördes i Stockholm förra veckan.

De nordiska klimatråden har alla varit aktiva i europeiska sammanhang och i det globala nätverket International Climate Councils Network, men detta var första gången som de genomförde ett gemensamt nordiskt möte.

Klimatpolitiken står idag högt på dagordningen i alla de nordiska länderna, liksom i EU. Nationella val och regeringsskiften i flera nordiska länder aktualiserar också frågor om olika vägval för att nå de klimatpolitiska målen. Till detta kommer att först pandemin och sedan kriget i Ukraina och en tilltagande inflation påverkar förutsättningarna även för klimatpolitiken.

– De klimatpolitiska råden har en viktig roll i att hjälpa regeringar och parlament i respektive land att hålla fast vid de långsiktiga, strategiska klimatmålen även i turbulenta tider, säger   Ola Alterå, kanslichef för det svenska klimatpolitiska rådet. I det arbetet är det av stort värde för oss att lära av våra nordiska systerorganisationer.

Vid mötet i Stockholm diskuterades bland annat frågor om hur de nordiska länderna implementerar och påverkas av EU:s stora reformagenda på klimatområdet, inklusive mål för upptag av koldioxid i skog och mark. Andra frågor som berördes handlade om möjliga klimatpolitiska styrmedel på jordbruksområdet, förutsättningarna för folkligt stöd och olika rättviseperspektiv på klimatomställningen, samt omställningen till fossilfri industri i Norden.

De närvarande representanterna från de nordiska råden var överens om att fortsätta ett praktiskt och nära samarbete för att lära av varandra och ännu mer effektivt kunna fylla sina roller i respektive land.

Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC har påmint om hur brådskande det är att hela världen kraftigt minskar utsläppen av växthusgaser i närtid, men också vilka stora möjligheter som finns.

– De nordiska länderna har under lång tid visat för världen att det går att förena minskade koldioxidutsläpp med växande välstånd och välfärd. Norden har goda förutsättningar att fortsätta vara positiva exempel och vi tror att de klimatpolitiska råden har en roll att bidra till detta och därmed också till att de globala målen i Parisavtalet kan uppnås, säger Alterå.

Rapportlansering 2024

Den 21 mars överlämnar Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport till regeringen vid ett fysiskt och webbsänt seminarium kl.13:00. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen samt rekommendationer.

Mer information