nyhet

Kritisk rapport fick positivt mottagande

2019/03/21
Ingrid Bonde

Foto: Beatrice Rindevall

Ladda ner rapporten
Klimatpolitiska rådets rapport 2019

Klimatpolitiska rådet första årliga rapport presenterades för en fullsatt seminariesal på World Trade Center i Stockholm torsdagen den 21 mars. Rapporten konstaterar att utsläppsminskningen går för långsamt och ger ett antal förslag hur Sverige kan öka takten.

Läget är allvarligt, men det är möjligt att nå klimatmålen, sade Klimatpolitiska rådets vice ordförande Johan Kuylenstierna.

På plats för att ta emot rapporten fanns också regeringens representanter, vice statsminister Isabella Lövin och infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Vi har nu framför oss att göra en historisk omställning. Vi har ingen tid att förlora, inledde Isabella Lövin.

Hon berättade vidare att det i höst kommer att läggas fram en klimatpolitisk handlingsplan där Klimatpolitiska rådets rapport, tillsammans med rapporter från bland andra Naturvårdsverket, kommer att vara ett viktigt underlag.

Lovade ta vara på flera förslag under mandatperioden

Temat för årets rapport är transporter. Därför hade också infrastrukturminister Tomas Eneroth bjudits in. Han berättade bland annat om det nya infrastrukturdepartementet som nu bildas och kommer att ta ett samlat grepp om transportfrågorna, att transportsystemen ska effektiviseras och att stora investeringar kommer att göras inom transportområdet, framförallt gällande järnvägen.

Låt oss ta vara på flera av de förslag som finns i Klimatpolitiska rådets rapport och använda dem under mandatperioden, avslutade han.

Gymnasieelev summerade seminariet

Vid seminariet deltog också bland andra Svenskt Näringslivs vd Jan-Olov Jacke, Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, före detta finansminister Allan Larsson och flera aktörer inom transportsektorn. Elever från gymnasieskolan Norra Real hade också bjudits in för att ställa frågor. Alla verkade eniga om att det var en bra och tydlig rapport.

Det är skönt att känna att någon faktiskt granskar hur vi tar tag i detta i samhället, summerade 17-åriga gymnasieeleven Monica Granholm Saveedra sina intryck av seminariet, sedan hon uppmanats att kliva upp på scen av samtalsledaren Eva Krutmeijer.

Se webbsändningen från seminariet här:

Pressklipp om rapporten:
https://www.dn.se/nyheter/politik/regeringen-valkomnar-rapporten/
https://www.di.se/hallbart-naringsliv/det-racker-inte-det-gar-at-fel-hall/
https://www.svd.se/svenska-klimatutslapp-minskar-for-langsamt
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/QoRnLW/svenska-utslapp-minskar-for-langsamt
https://www.expressen.se/nyheter/klimat/svenska-klimatutslapp-minskar-for-langsamt/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7181020
https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/svenska-utslapp-minskar-for-langsamt

Rapportlansering 2024

Den 21 mars överlämnade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport till regeringen vid ett fysiskt och webbsänt seminarium. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen samt rekommendationer.

Mer information