Rådet medverkar
Klimatförhandlingarna vid COP29 i Baku avslutades på övertid. Till slut kunde parterna enas om en överenskommelse om utökad finansiering fram till 2035, vilket var en av nyckelfrågorna. Trots att många hade hoppats på ett mer ambitiöst utfall, utgör överenskommelsen en viktig grund för att utveckla det globala klimatarbetet framåt och inför nästa COP-möte, som hålls i Brasilien 2025. Klimatpolitiska rådet var på plats för att stärka det globala bidraget från oberoende nationella klimatråd.
Klimatpolitiska rådets ordförande Åsa Persson deltog under den första veckan och hade stor behållning av de panelsamtal och möten som anordnades inom det internationella nätverket för klimatråd, International Climate Council Network, ICCN.
Hon medverkande bland annat i två ICCN-initierade sessioner. Dels i ett panelsamtal under invigningen av Sveriges officiella paviljong som handlade om klimatråds roll och bidrag i klimatomställningen, dels i ett expertsamtal i Ukrainas paviljong om prioriterade områden för utsläppsminskande investeringar.
ICCN samlar i nuläget 25 oberoende nationella klimatråd som ger rekommendationer till sina respektive regeringar och följer upp klimatpolitiken.Ett tiotal av dem var representerade på plats under COP, däribland Danmark, Finland, Storbritannien, Nederländerna, Australien, Kanada, Sydafrika, Sydkorea och Belgien.
Även Anna Volckerts från det svenska rådets kansli deltog i möten med dessa och kunde informera om info-plattformen panorama-sverige.se som väckte intresse hos flera av nätverkets medlemmar. Panorama exponerades även i den svenska paviljongen som drevs av Business Sweden.
Ett växande globalt nätverk för klimatråd
ICCN grundades 2021, med Sverige som en av initiativtagarna, och syftar till att utveckla samarbete och kunskapsutbyte mellan klimatråd från hela världen. Nätverket möts regelbundet och håller på att inrätta särskilda arbetsgrupper med fokus på frågor som utsläppsminskningar, klimatanpassning, -styrning samt medverakn vid internationella möten. Sedan i våras har ICCN ett sekretariat i London, drivet av tankesmedjan E3G, som även arbetar för att inspirera och stödja fler länder att inrätta oberoende rådgivande institutioner för klimatfrågor.
– Jag ser fram emot ett utökat utbyte med andra råd och det finns ett verkligt momentum inom ICCN för att göra oberoende rådgivande klimatråd till en global norm. Nätverket är särskilt engagerat i att stödja upprättande av sådana institutioner i låg- och medelinkomstländer, säger Åsa Persson.
Vid COP29 organiserade ICCN även möten med ledande representanter inom exempelvis FN:s klimatpanel (IPCC) där Åsa deltog.
Nya medlemmar: Nigeria och Ukraina
Under ett nätverksmingel välkomnade Nigerias råd som ny medlem i nätverket och även Ukrainas Green Transition Office. Trots de utmaningar som Ukraina står inför har landet, med stöd från bland annat det brittiska klimatrådet, tagit fram en föredömligt ambitiös nationell energi- och klimatplan och visar stort engagemang under mottot ”build back better”.
COP29 visade tydligt att nationella klimatråd har en central roll i att främja oberoende vetenskaplig rådgivning, öka ambitioner och långsiktighet i klimatpolitiken och att bidra till det globala klimatarbetet.
Mer information om ICCN och dess medlemmar:
http://www.climatecouncils.org/