nyhet

Besök hos Tysklands klimatpolitiska råd

2023/06/7

Kanslichef Ola Alterå har besökt Tysklands expertråd för klimatfrågor (Expertenrat für Klimafragen). Den tyska motsvarigheten till Klimatpolitiska Rådet tillsattes i september 2020, en direkt följd av det nya klimatpolitiska ramverk som beslutats under 2019. Så som i Sverige utgör rådet ett fristående och oberoende expertorgan, inom det mandat som regeringen tilldelat dem.

Rådet redovisar hur landets utsläpp av växthusgaser utvecklats och i vilken utsträckning den tyska klimatpolitiken är lämplig för att uppnå de mål som fastställts i lagen. I november 2022 överlämnades för första gången den så kallade tvåårsrapporten till Tysklands regering. Varje år görs en utvärdering, vartannat år publiceras en mer omfattande och fördjupande rapport.

I sin senaste granskning bedömer rådet Tysklands samlade politik som otillräcklig. Målen har förvisso delvis uppnåtts, men brådskande ändringar av nuvarande politik kvarstår. Rådet understryker att 2022 års utsläppsminskningar varit start påverkade av den rådande energikrisen och därmed inte kan ses som permanenta. Landets främsta utmaningar ligger i att hantera och ställa om industrisektorn. De stigande energipriserna har även påverkat hushållens utsläpp, som väntas öka igen.

Allt fler nationella klimatpolitiska råd etableras runt om i världen. Det är en ny typ av institutioner och vi lär hela tiden av varandras arbete. Tyskland är Europas ledande industrination och utvecklingen här är självklart av stor betydelse för Sverige och EU. Det har varit väldigt intressant att lära mer om Tysklands klimatomställning och utbyta erfarenheter med vår tyska systerorganisation, säger kanslichef Ola Alterå.

Rådet består av fem experter inom olika akademiska discipliner:  klimatvetenskap, ekonomi, miljövetenskap och sociala frågor.  De medlemmar som har utsetts för en femårsperiod är:

– Hans-Martin Henning, ordförande, generaldirektör vi Frauenhofer Institut för solenergisystem (ISE) och professor vid institutet för hållbara tekniska system, Freiburg.

– Birgitte Knopf, vice ordförande och generaldirektör, Mercator Research Institute on Commons and Climate Change (MCC), Berlin

– Marc Oliver Bettzüge, professor i ekonomi, generaldirektör för energivetenskapliga Institutet vid Kölns Universitet (EWI)

– Thomas Heimer, professor i innovationsmanagement vid högskolan RheinMain, vetenskaplig direktör på Technopolis Deutschland GmbH.

– Dr Barbara Schlomann, generaldirektör för Kompetenscentret energipolitik och energimarknader vid Frauenhofer Institut för system- och innovationsforskning (ISI), Karlsruhe

Läs mer om Tysklands expertråd för klimatfrågor på (länken går till deras webbplats på engelska): Expertenrat für Klimafragen – Startseite (expertenrat-klima.de)

Rapportlansering 2024

Den 21 mars överlämnade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport till regeringen vid ett fysiskt och webbsänt seminarium. Rapporten innehåller rådets bedömning av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen samt rekommendationer.

Mer information