News

Välkommen Björn Sandén, ny ledamot i rådet sedan 1 juli

2021/10/14

Sorry, this entry is only available in Swedish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Björn Sandén

Björn Sandén är professor i innovation och hållbarhet på Chalmers tekniska högskola. Han forskar och undervisar om samhällsomställningar, framväxt av nya industrier, klimat- och innovationspolitik. Björn konsulteras frekvent av företag, myndigheter, politiker och massmedia, och sitter för närvarande i Energimarknadsinspektionens insynsråd. Han har tidigare suttit i Energiutvecklingsnämnden på Energimyndigheten, i Svenska institutets insynsråd och i rådgivande organet för Miljösmart konsumtion. Internationellt har han bidragit som expert för IPCC och IEA i rapporter om energiteknik och innovation.

Vilka utmaningar ser du är viktiga för Klimatpolitiska rådet att belysa?

Det klimatpolitiska rådet skall utvärdera den samlade politiken. En utmaning är att öka insikten om att klimatomställningen påverkar alla politikområden. Klimatfrågan handlar inte om miljö och väder utan om utveckling eller risk för sammanbrott av samhällsstrukturen så som vi känner den. Begreppet omställning kräver något nytt av det politiska systemet och jag är inte säker på den insikten har landat, än mindre institutionaliserats eller materialiserats, i hela det politiska systemet från regering och riksdag till departement och myndigheter.

Vilka är dina förväntningar på utvecklingen av politiken de kommande åren?

Inom vissa områden kommer politiken för att nå klimatmålen att bli lättare de närmsta åren då teknikutvecklingen gör att klimatomställningen i dessa går hand i hand med kostnadseffektivitet, industriell utveckling och en känsla av framåtskridande. Men inom andra områden kommer det sannolikt att krävas stort politiskt mod för att kunna nå långsiktiga mål på bekostnad av kortsiktiga kostnader och konflikter. Vi står inför en kollektiv utmaning, där det politiska systemets förmåga till problemlösning kommer att sättas på prov.

Yearly report 2021

The 25th of March the Swedish Climate Policy Council presents this year’s report to the Government. This day the Council will present its evaluation and discuss the themes of the report in digital seminars, which are held in Swedish.

See the presentation and read the report